ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

ΣΑΣ   ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ  ΜΠΛΟΚ
ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

Klavs Randsborg (1944-2016) και Κεφαλονιά

Έφυγε την Κυριακή το βράδυ (13-11-2016) από την ζωή ο καθηγητής αρχαιολογίας Δρ. Klāvs Randsborg (1944-2016) μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητος.
Ο Δρ. Klāvs Randsborg ήταν καθηγητής της παγκόσμιας αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και παράλληλα καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και το πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Είχε κάνει αρχαιολογικές έρευνες πεδίου σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, στην Μεσόγειο, στην Αφρική, στην Αμερική και στην Κίνα.
Η έρευνά του κάλυψε όλες τις εποχές, την Νεολιθική εποχή, την εποχή του χαλκού, την εποχή του Σιδήρου την Κλασσική περίοδο, την Ρωμαϊκή περίοδο, την εποχή των Βίκινγκς και την εποχή του Μεσαίωνα.
Ήταν μέλος του μόνιμου συμβουλίου της UNESCO.
Στην Ελλάδα ο Δρ. Klāvs Randsborg ευτύχησε μετά από σχετική άδεια που του παραχωρήθηκε να μελετήσει και να αποτυπώσει μετά από πολύχρονη έρευνα, συνεπικουρούμενος από μια μεγάλη ομάδα φοιτητών και αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το αρχαιολογικό περιβάλλον της αρχαίας Κεφαλληνίας.
Η εργασία αυτή δημοσιεύτηκε σε ένα δίτομο μνημειώδες έργο που φέρει τον τίτλο: «KEPHALLENIA Archaeology & History» The Ancient Greek Cities από τις εκδόσεις BLACKWELL MUNKSGAARD Vol.1 & 2.
Ο Klāvs Randsborg ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας αλλά συνάμα και ένας χαρισματικός και σεμνός άνθρωπος. Ήταν ένας μεγάλος φιλέλληνας και λάτρης της νήσου Κεφαλληνίας και των ανθρώπων της την οποία λάτρευε και όπως μας είχε εκμυστηρευθεί ήταν για αυτόν ένας από τους πλέον σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους στον παγκόσμιο αρχαιολογικό χάρτη.
Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του δεν σταμάτησε τόσο αυτός όσο η σύντροφός του αρχαιολόγος Δρ. Inga Merkyte και οι συνεργάτες του να ενδιαφέρονται για την μελέτη και την ανάδειξη των αρχαιολογικών θέσεων της νήσου μας προσφέροντας την αμέριστη βοήθειά τους όπως επίσης και στην «Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας» η οποία είχε την μεγάλη τιμή ο εκλιπών να ήταν ένα από τα επίτιμα μέλη της.
Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 17-11-2016 στην Κοπεγχάγη.
Το Δ.Σ της Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας και όλα τα μέλη μας συμμετέχοντας στο βαρύ πένθος στέλνουν στην οικογένεια του, στην σύντροφό του Inga και στους συνεργάτες του μεγάλου εκλιπόντα και αγαπημένου μας φίλου και συνεργάτη τα πλέον θερμά μας συλλυπητήρια.
 — μαζί με Klāvs Randsborg

Klavs Randsborg, Professor of World Archaeology in Copenhagen University, who died on 13 November aged 72 was one of the great figures in Scandinavian and world archaeology over the past hal…
WORLD-ARCHAEOLOGY.COM
Γιωργος Γκιαφης http://porosnews.blogspot.com/.../klavs-randsborg-1944...

ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
POROSNEWS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ E-POROS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου