ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

ΣΑΣ   ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ  ΜΠΛΟΚ
ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ενημερωση από Πολιτιστικό Σύλλογο Τζαννάτων

Πολιτιστικός Σύλλογος Τζαννάτων

 πρόσθεσε 10 νέες φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες που αναρτήσαμε είναι από το χώρο, νότια του Μυκηναϊκού Τάφου, από τη συμβολή των δυο ποταμιών , Καμπιτσοπόταμο και Βόχινας ( Φόρκινας), που διατρέχουν το Ηράκλειο πεδίο (Αράκλι ) μέχρι την τοποθεσία Γύμνια .Η προαναφερόμενη απόσταση είναι περίπου 400 μέτρα ,το σχίσμα, το ρήγμα ,το ξετρύπωμα μεταξύ των λόφων “Κατσιβελάτα “και του “Πλάι τη ράχη” μια ποτάμια διαδρομή φοβερής ομορφιάς με μεγάλα πλατάνια και πολλά λουλούδια την άνοιξη
Το τμήμα του χωριού μας δυτικά και βόρεια του Μυκηναϊκού τάφου φέρει το τοπωνύμιο “Ρωγός “ χώρος που έλκει την ονομασία του κατευθείαν από τα Ομηρικά κείμενα και ονομαστικά έχει σχέση με το παρακείμενο ρήγμα σχισμάδα .όπως ο Πόρος έλκει το όνομά του από το στενό πέρασμα, έξοδος προς τη θάλασσα.
 (ρωξ, ρωγός (ρήγμα, άνοιγμα Οδ. χ. 143 ανά ρώγας μεγάροιο = διά των στενών διόδων περασμάτων ή διαδρομών των αγόντων εις το μέγαρο) ρωγμή – ρωχμός (σχίσμα, σχισμάδα, ).
Η δίπλα και Ανατολικά του τάφου τοποθεσία “Περόνη” η ονομασία έχει και αυτή σχέση με το πιο πάνω ρήγμα , ξετρύπωμα ( ρήμα συνηρημένο Περονάω , διατρυπώ ,διαπερνώ)
Στο πέρασμα του χρόνου η ονομασία Τζαννάτα επεκτάθηκε στο μισό “Ηράκλειο πεδίο”και η ονομασία Αράκλι περιορίστηκε στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης . Ιστορικά ακριβέστερο είναι τα Τζαννάτα να λέγονται Ρωγός, οι ονομασίες Τζαννάτα , Μπρούντζι είναι αρκετά μεταγενέστερες και ουδεμία σχέση έχουν με την μυκηναϊκή ονοματοθεσία του χώρου



.........ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΦΡΑΓΙΔΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ 
Αγαπητοί μας Συγχωριανοί και φίλοι, συγκεντρώνονται αρκετά ιστορικά στοιχεία σχετικά με το παρελθόν του χωρίου μας με αφορμή την σφραγίδα με το " Τ".
Σας παρουσιάζω φωτογραφία σελίδας. 2 αποφάσεων του 5μελούς Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού μας του 1926 ! ! 
Στην Κοινότητα ανήκαν και οι Οικισμοί ΑΦΡΑΓΙΑΣ (Εκεί με πλάκωσε ο σεισμός το `53 και επέζησα ) ΚΑΙ ΔΗΜΗΣΙΑΝΑΤΑ 
Πρόεδρο Χριστόφορο Μηλιαρέση (Λέος) Μέλη 1) Ανδρογιάννης Πετράτος ( Τσιχλής ) Παππούς μου 2) Νικόλαος Καμπίτσης 3) Κωσταντίνος Κωσταντάτος 4) Σταύρος Κρητικός (από Αφραγιά)
Εκλέχθηκαν από τις Αυτοδιοικητικής εκλογές του 1925,
Στο κάτω μέρος της σελίδας αριστερά η σφραγίδα με το "Τ"
Τα θέματα της συζήτησης και τις αποφάσεις μπορείτε να τα διαβάσετε και από Μηχανογραφημένη γραφή
Για τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο
Ανδρέας Γαβριελάτος (Μπουρμπούλης)



.
Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι η έρευνα μας για την ιστορία της σφραγίδας της πάλαι πότε κοινότητας ΤΖΑΝΑΤΩΝ ( Με ένα " Ν " ),
ανακάλυψε ... σελίδα κατάστασης εσόδων, εξόδων της Κοινότητος μας του 1918, που φέρει την σφραγίδα με το " Τ " .Άρα η σφραγίδα πρέπει να κατασκευάστηκε πριν το 1918 και έκτοτε δεν αντικαταστάθηκε ποτέ . Γιατί.. ; ;
Η σελίδα αυτή μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία και τη δομή της καταργημένης κοινότητας μας το 1918 .Κρίμα που αυτά τα στοιχεία δεν τα είχαμε κατά την έκδοση του ημερολογίου μας. του 2017, για το " Δημοτικό σχολείο του χωριού μας στο πέρασμα του χρόνου" . Το 1918 τα έξοδα των σχολείων βάρυναν τους Δήμους,εξ`ου και Δημοτικά . Μισθός δασκάλου 360 δρχ . Ενοίκιον διδακτηρίου 60 δρχ . Γραφική ύλη Σχολείου 3 δρχ . Προφανώς τα έξοδα ,όπως οι στήλες αναγράφουν , είναι τα προταθέντα από τον πρόεδρο ,τα ψηφισθέντα από το κοινοτικό Συμβούλιο και εγκριθέντα για το 1918 για ορισμένο χρονικό Διάστημα 1 μηνός ; ; 2 ; Αγορά ληξιαρχικών βιβλίων 5 δρχ Διάφορα άλλα γραφικά 25 δρχ .
Η Κοινότητα έχεi και τους υπαλλήλους της Τον Γραμματέα 120 δρχ , Τον κλητήρα 60 δρχ και τον Βοηθό Ταμεία 4 δρχ Υπήρχε και Κοινοτικός εισπράκτωρ αμειβόμενοι με ποσοστά 5 δρχ .Αποζημίωση με ποσοστά έπαιρνε και ο δημολογοστής ( εάν διαβάζω καλά . γιατί δεν γνωρίζω τι έκανε ο δημολογιστής , ξέρει κάποιος να μας ενημερώσει ; )
Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχουν και μερικά έσοδα .
Έσοδα από πρόστιμα, τέλη και δικαιώματα και από φόρο γεωργικών επιχειρήσεων..... .
Για καλύτερη μελέτη της σελίδας έχετε την δυνατότητα να την κατεβάσετε στον υπολογιστή σας (είναι σε μεγάλη ανάλυση) και να την μεγαλώσετε. Σίγουρα στη κατάσταση θα υπάρχουν και άλλες σελίδες που δεν τις έχουμε ........
Ευχαριστούμε θερμά συγχωριανούς και μη .. όσους βοήθησαν με διάφορους τρόπους και με αφορμή την σφραγίδα της πάλαι ποτέ κοινότητας Τζανάτων να ξεδιπλώσουμε ιστορικές λεπτομέρειες του χωριού μας ,για κάποιους ασήμαντες, για μας σημαντικότατες, γατί είναι η μικρή ιστορία των παππούδων μας των πατεράδων μας .Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται στο αρχείο του Συλλόγου για να παραδοθούν στις επόμενες γενεές των Τζαναίων .
Η σφραγίδα κατασκευάστηκε το 1912 ,με την κατάργηση του δήμου Πρόννων και την σύσταση της κοινότητας Τζανάτων , με απόφαση (δυστυχώς δεν τη έχουμε ) του πρώτου Κοινοτικού συμβουλίου,θα είμαστε πολύ ευτυχισμένοι αν είχαμε την σύνθεση του πρώτου αυτού Συμβουλίου .
Ο Γιώργος Μηλιαρέσης (υιός τρομπόνη ) θυμάται την σφραγίδα που χρησιμοποιούσε ο πρόεδρος πατέρας του , ήταν ορειχάλκινη, το κάτω κυκλικό μέρος με ξύλινη σφαιρική λαβή το πάνω μέρος , με μικρή άσπρη βούλα για να δείχνει την σωστή τοποθέτηση του αποτυπώματος στο χαρτί .Επίσης ο Γώργος θυμάται ; όταν δεν διέθεταν μελάνι έκαιγαν με τη φλόγα τσακμακιού τον ορείχαλκο και το πίεζαν με δύναμη στο χαρτί για σφράγισμα .
Ο Μπάρμπα Κώστας ο Καμπίτσης μας ανέφερε ότι η σφραγίδα κατασκευάστηκε από μπρούτζο διότι χρησιμοποιείτο για σφράγισμα των σάκων των προϊόντων με βουλοκέρι , όταν φορτώνονταν στα πλοία , από το λιμάνι του Πόρου ,για άλλες αγορές, εκτός Κεφαλλονιάς ,έτσι η κοινότητα Τζανάτων εισέπραττε τους φόρους, που της αναλογούσαν επί της σταφίδας των ξυλανθράκων και του δαφνόφυλλου .
Σε μένα βέβαια παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, γιατί επέτρεπαν οι νομαρχιακοί παράγοντες από το 1912 έως το 1958 στους προέδρους της κοινότητας μας να επικυρώνουν τα σχετικά έγγραφα με λάθος σφραγίδα ,Τους προγόνους μας μάλλον δεν του διέφερε τι είδους πολίτευμα είχαμε κατά καιρούς
Σας παρουσιάζω μία σελίδα από το βιβλίο του ΙΩΣΗΦ ΠΑΡΝΤΣ την οποία με προθυμία μας προσέφερε ο συμπαθής μας πρώην Δήμαρχος Μάκης Μεταξας σχετικό με τις σφραγίδες των δήμων περιοχής μας


 http://porosnews.blogspot.com/2017/04/blog-post_5.html
ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ…
POROSNEWS.BLOGSPOT.COM
σε

 http://porosnews.blogspot.com/2017/04/blog-post_62.html
ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
POROSNEWS.BLOGSPOT.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου