ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΜΑς ,, ΑΒΡΑΑΜ ΠΑΝΑΓΑΤΟ
Αν Ιθάκη= Πόρος που εγω ατομικά το θεωρω σιγουρο,, και αυτό δεν με φοβιζουν μπομπες από πουθενα,, Δεν εχουμε ενα αλλά πολλά σενάρια και Αστερίδας,, ετσι για ποικιλία! Εγω υποστηριζω σαν πιθανοτερο, λογο και της αιτιολογιας του που ειναι πιο καλή των υπολοίπων ! Μεταξας την θέτει σε οξιες, Σακης Δανηιλ σε τωρινο υφαλο πολυ ρηχο ανάμεσα Ζακυνθο και κυλληνης εκει που βρηκε και βουλιαξε μετα το Ζακυνθος ,, και το αιτιολογει και αυτός διότι οπτικά οταν ανεβαίνεις από Πύλο ειναι ακριβως οπτικα ανάμεσα σημερινης Ιθάκης και Πόρου.! Ο Αβρααμ εχει πιο τραβηγμένη αποψη οτι η Αστερίδα ειναι το Σαρακηνικο! Μοιαζει σαν ξεχωριστο βουναλάκι, οπτικα θα ηταν ανάμεσα αν ησουν βαθυτερα από πελλοπονησο, και την ενωση με την στερια εκτος το ανεβασμα του εδαφους την δικαιολογει με τα φερτα υλικα χρονο με το χρονο από το ποτάμι και ο συνεχης μαιστρος τα εχει εναπωθεσει στο τοτε κανάλι και το μπαζωσε!
ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΚΗ ΜΕΤΑΞΑ
Sunday, 15 October 2017
Η Αστερίδα, το "νησί φάντασμα" της Ομηρικής τοπογραφίας.
(Text: Hettie Putman Cramer & Makis Metaxas)
Αστερίς
«Το νησί των μνηστήρων»
το «οξύ νύχι» ενός καλά «κρυμμένου λέοντα» της Ομηρικής τοπογραφίας.
ἔστι δέ τις νῆσος μέσσῃ ἁλὶ πετρήεσσα,
[μεσσηγὺς Ἰθάκης τε Σάμοιό τε παιπαλοέσσης,]*
Ἀστερίς, οὐ μεγάλη· λιμένες δ᾽ ἔνι ναύλοχοι αὐτῇ
ἀμφίδυμοι· τῇ τόν γε μένον λοχόωντες Ἀχαιοί. (Οδ.δ 844-847)
Υπάρχει κάποιο νησί μεσοπέλαγα βραχώδες
[μεταξύ της Ιθάκης και της βραχώδους Σάμου,]*
το όνομά του είναι Αστερίς. Δεν είναι μεγάλο νησί αλλά έχει λιμάνια ασφαλή και αμφίδυμα (το ένα λιμάνι αντίθετα από το άλλο). Εκεί τον παραμόνευαν οι Αχαιοί.
Η αποκάλυψη της νήσου Αστερίδος, ήταν και εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα προβλήματα της Ομηρικής τοπογραφίας. Ήταν σύμφωνα με τις ομηρικές περιγραφές εκείνο το νησί που καιροφυλαχτούσαν στα ναύλοχα και αμφίδυμα λιμάνια του επί 28 μέρες και νύχτες οι μνηστήρες του θρόνου της Ιθάκης, σκαρφαλωμένοι την ημέρα στις ανεμοδαρμένες κορυφές του και την νύχτα κάνοντας συνεχώς περιπολίες με το πλοίο τους, για να σκοτώσουν τον Τηλέμαχο όταν θα επέστρεφε με το πλοίο του από την Πύλο (Οδ. π.363-370).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου