ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

ΣΑΣ   ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ  ΜΠΛΟΚ
ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΦΟΡΚΥΝΑΣ




ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
POROSNEWS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ ΠΟΡΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Makis Metaxas Γιωργος Γκιαφης Φίλε Γιώργο παρακολουθώ κατά καιρούς τους προβληματισμούς σας πόσα λιμάνια περιγράφονται ή αναφέρονται οτι υπήρχαν στην Ομηρική Ιθάκη και επειδή νομίζω πως κάπως αυτό το θέμα πρέπει να απαντηθεί για να μην περιπλέκουμε έτι περαιτέρω ένα εντελώς απλό για μένα θέμα θα καταθέσω την άποψή μου πιστεύοντας οτι ενδεχομένως θα μπορούσα να συνεισφέρω για να αποσαφηνιστεί αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με το ομηρικό κείμενο το λιμάνι του Φόρκυνα (οδ ν 344-352) που είχε κοντά του το σπήλαιο των Νυμφών ήταν τουλάχιστον επτά ώρες πεζοπορία από το το Άστυ το οποίο ήταν χωροθετημένο κοντά στην "πρώτη ακτή" της Ιθάκης (Οδ.ο 33-39) και την "Κόρακος πέτρη" (Περιοχή Κορωνών) (οδ.ν 405-410). Εάν μελετήσετε το κείμενο θα δείτε οτι ο Οδυσσέας έφυγε από το λιμάνι του Φόρκυνα μετά τις πρωινές ώρες και αφού πέρασε πολλές βουνοκορφές έφτασε στην περιοχή που ήταν ο Εύμαιος (περιοχή Κορωνών) αργά το απόγευμα την ώρα που έμπαιναν τα ζώα στις μάντρες ( οδ. ξ 1-7). (Εκεί κοντά σύμφωνα με το πλάνο της Θεάς Αθηνάς θα άραζε και το πλοίο του ο Τηλέμαχος ερχόμενος από την Πύλο). Από την άλλη μεριά το λιμάνι του Ρείθρου (Οδ. α. στιχ 185-186) που ήταν έξω από το Άστυ (την πόλη) ήταν τόσο κοντά από τα Ανάκτορα που οι μνηστήρες μπορούσαν να δουν δια γυμνού οφθαλμού τούς άλλους μνηστήρες να μπαίνουν στο λιμάνι και να σέρνουν το πλοίο τους στην στεριά (Οδ.π, 342-362). Άρα το λιμάνι του Φόρκυνα δεν έχει απολύτως καμία σχέση - ούτε κατά διάνοια - με το λιμάνι του Ρείθρου, Το ένα είναι 15 λεπτά μακριά από την περιοχή του Άστεως (την πόλη) και το άλλο αρκετές ώρες. Τώρα το αποκαλούμενο λιμάνι του Ρείθρου είναι ακριβώς το ίδιο λιμάνι που αποκαλείται "ο υμέτερος λιμένας" και "πολυβενθύς". Το γιατί είναι το ίδιο είναι πολύ εύκολο να απαντηθεί αλλά το αφήνω σε σας ως άσκηση εργασίας. Συνεπώς τα Ομηρικά έπη καταγράφουν δύο λιμάνια και όχι τρία ή τέσσερα. Το ¨ένα είναι το λιμάνι του Φόρκυνα (σημ. περιοχή Καραβομύλου και το άλλο το επονομαζόμενο "λιμάνι του Ρείθρου" , ο "ημέτερος" και "πολυβενθής" λιμήν που ήταν έξω από την πόλη στην σημερινή θέση Αράγια Πόρου. Δύο λοιπόν τα λιμάνια σύμφωνα με τα κείμενα, ούτε ένα, ούτε τρία, ούτε τέσσερα. (Θα μπορούσαμε στα όρια της νομιμότητας να λέγαμε οτι και η περιοχή που άραξε το πλοίο του ο Τηλέμαχος στην "πρώτη ακτή" (Οδ.ο 33-39) και "εσχατιή" (οδ. ξ 96 -108) - δηλαδή στην ακτή της Σκάλας- ήταν και αυτή ένα σημείο πρόσδεσης σκαφών, ενδεχομένως ένα ακόμη λιμάνι, αλλά δεν καταγράφεται με απόλυτη σαφήνεια στο κείμενο).

Yangos Metaxas
 Αυτό το blog είναι αφιερωμένο στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια του αρχαίου κόσμου, αυτό της Ομηρικής Ιθάκης.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές ανασκαφές στην ΝΑ Κεφαλονιά, που έφεραν στην επιφάνεια σημαντικές ανακαλύψεις από την εποχή του Οδυσσέα και την Μυκηναική περίοδο.
Σε αυτό το blog θα διαβάζεις από πρώτο χέρι τα σχετικά με την αναζήτηση της Ιθάκης του Ομήρου και το κέντρο του βασιλείου του Οδυσσέα.



This blog is dedicated to a great mystery of the ancient world, Homer’s Ithaca. Searching for Homeric Ithaca, the kingdom of Ulysses.
HOMERICITHACA.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ HOMERIC ITHACA



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου