ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

ΣΑΣ   ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ  ΜΠΛΟΚ
ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Γιατι ο Ομηρος δεν ηξερε την Ιφιγενεια?


πηγη  
Η Ιφιγένεια ως κόρη του Αγαμέμνονος είναι άγνωστη για τον Ομηρο. Ο ίδιος ο Αγαμέμνων στην Ραψωδία Ι της Ιλιάδος και στον στίχο 145 κατονομάζει τις κόρες του:
Χρυσόθεμις
Λαοδίκη
Ιφιάνασσα
και διατείνεται ότι βρίσκονται όλες στο σπίτι του στο Αργος. Μάλιστα, για να κατευνάσει την οργή του Αχιλλέα του προσφέρει όποια θέλει για γυναίκα του.

Ο Όμηρος παρουσιάζει τους Ελληνες με τα καράβια τους συγκεντρωμένους στην Αυλίδα [Ιλιας β, 300 κ.εξ.] κάτω απο ένα πλατάνι και σε βωμούς αγιασμένους να προσφέρουν στους θεούς θυσίες πολυδάπανες [τεληέσσας εκατόμβας] και να εξετάζουν τα σημάδια. Καμία Ιφιγένεια δεν καταφθάνει για να σφαγιασθεί.
Η ιστορία της Ιφιγένειας και τη 'θυσια' της, όπως τη γνωρίζουμε απο την τραγωδία του Ευριπίδη, χάνεται στα βάθη του χρόνου. Πρόκειται για έναν πανάρχαιο μύθο του δήμου της Βραυρώνας, σύμφωνα με τον οποίο ο Αγαμέμνων με τους άλλους Έλληνες είχε αποπλεύσει για την Τροία όχι απο την Αυλίδα αλλά απο τον όρμο της Βραυρώνας, όπου είχε έλθει η κόρη του Ιφιγένεια που την προόριζε για θυσία στην τοπική Άρτεμη. Τελικά στη θέση της θυσιάστηκε όχι ελάφι αλλά μια άρκτος.
Η Ιφιγένεια ήταν μια παλαιά τοπική θεότητα του τοκετού, η λατρεία της οποίας παραγκωνίστηκε από τη μεγάλη Ολύμπια θεά Αρτεμη και το όνομά της διατηρήθηκε ως προσωνύμιο της θεάς: Αρτεμις - Ιφιγένεια, που σημαίνει την θεά "που κάνει να γεννηθεί ισχυρός γόνος'.
δειτε και ολοκληρη την ιστορια,, οπως καταγραφηκε απο διαφορους ιστορικους
της αρχαιοτητας!
ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ-ΟΜΗΡΟΥ (ΙΛΙΑΣ)
PRONOIKEFALONIAS.BLOGSPOT.COM
ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ-ΟΜΗΡΟΥ (ΙΛΙΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου