ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

ΣΑΣ   ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ  ΜΠΛΟΚ
ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Οι Τάφιοι, Τηλεβόες και το βασίλειό τους στο Ιόνιο


ας το δουμε και σαν παραμυθι
POROSVRESS.BLOGSPOT.COM
ας το δουμε και σαν παραμυθι

δημητριος θεοδωροπουλος προς σε  Ομηρική Ιθάκη - Geography of Odyssey

Οι Τάφιοι, Τηλεβόες και το βασίλειό τους στο Ιόνιο
Οι Τάφιοι θεωρούνται (σύμφωνα με νεότερες έρευνες) φύλο λελεγικής καταγωγής που όντως υπήρξε και έδρασε στην περιοχή του νοτίου Ιονίου όμως κατόπιν αναμείχτηκε με άλλα φύλα και τελικά απορροφήθηκε από αυτά. Βασική ενασχόληση του ήταν η πειρατεία όπως και πολλά άλλα φύλα λελεγικά που κατοικούσαν περιοχές στην Ελλάδα.

Στο λεξικό του Ραγκαβή αναφέρονται ως «θαλασσοπόρος λαός και πειρατικός και Τηλεβόαι καλούμενος» όσον αφορά την εγκατάστασή τους αναφέρεται η παραλιακή περιοχή της Ακαρνανίας στον πορθμό με την Λευκάδα, εκεί τα νησιά λεγόντουσαν Τηλεβοϊδες νήσοι και το μεγαλύτερο «Τάφος».
Βέβαια ο Στέφανος ο Βυζάντιος αναφέρει ότι «Τάφος, πόλις της Κεφαλληνίας, νυν δε Ταφιουσσα », μεταφέροντας την θέση του βασιλείου τους παρότι ο Στράβων (Ι.ΙΙ.20) θεωρεί την Τάφο το μεγαλύτερο νησί των Τηλεβοϊδων νησιών.
«Τηλεβόες» φαίνεται ότι ήταν το αρχαιότερο όνομα των Ταφίων και ονομάστηκαν έτσι γιατί ήταν «μεγαλόφωνοι» (επικοινωνούσαν εξ’ αποστάσεως), όμως η παρουσία τους στην Ακαρνανία προέκυψε κατόπιν μετακίνησης από περιοχή της Πελοποννήσου η οποία ονομαζόταν «Τηλεβοϊδα» και βρισκόταν στην Αρκαδία.
Ο Απολλόδωρος αναφέρει (Β΄4.5) ότι ο Ποσειδώνας έκλεψε την Ιπποθόη ανιψιά του Ηλεκτρύωνα και την μετέφερε στις Εχινάδες, όπου γέννησε τον Τάφιο, εκεί κατοίκησε την Τάφο και ονόμασε τον λαό του Τηλεβόες γιατί «τήλου της πατρίδος έβη».
Την παρουσία των Τηλεβόων στην Ακαρνανία αναφέρει και ο Αριστοτέλης «Ακαρνάνων Πολιτεία» ότι ζούσαν στις δυτικές περιοχές μαζί με τους Λέλεγες.
Η μυθολογική παράδοση υποστηρίζει ότι η δημιουργία του βασιλείου των Κεφαλλήνων έγινε μετά την ήττα και
την κατάκτηση του βασιλείου των Ταφίων που είχαν μυκηναϊκή ρίζα.
Το βασίλειο των Ταφίων ήταν το ισχυρότερο βασίλειο της περιοχής (Ιονίου, κατά τους μύθους) και ήταν φοβεροί επιδρομείς. Ο γενάρχης Τάφιος, γιος του Ποσειδώνα και της Ιπποθόης ανήκε στο γένος του Περσέα. Ο γιος του, ο Πτερέλαος συγκρούστηκε με τον Αμφιτρύωνα( τον πατέρα του Ηρακλή) που τελικά κατέστρεψε την δύναμή των Ταφίων με την προδοσία της κόρης του Πτερέλαου, Κομαιθώς.
Ο πόλεμος ανάμεσα στους δύο ξέσπασε όταν οι γιοι του Πτερέλαου μαζί με το στρατό των Ταφίων ήρθαν στις Μυκήνες την εποχή που βασίλευε ο Ηλεκτρύων, για να διεκδικήσουν το βασίλειο που ανήκε στον προπαππού τους Μήστορα (αδελφός Ηλεκτρύωνα). Ο Ηλεκτρύων απέρριψε το αίτημά τους και εκείνοι έκλεψαν τα κοπάδια του για να τον εκδικηθούν. Τότε οι γιοι του Ηλεκτρίωνα συγκρούστηκαν με τους γιους του Πτερέλαου και αλληλοσκοτώθηκαν όλοι, πλην του Λικύμνιου από την πλευρά του Ηλεκτρίωνα και τον Ευήρη από την πλευρά του Πτερέλαου.
Ο στρατός των Ταφίων αποχώρησε λεηλατώντας και παίρνοντας μαζί του τα κοπάδια του Ηλεκτρύωνα τα οποία έδωσαν στον Πολύξενο βασιλιά της Ήλιδας. Ο Αμφιτρύωνας γιος του Αλκαίου και της Αστυδάμειας, βασιλιάς της Τίρυνθας, συγγενής του Ηλεκτρύωνα, πλήρωσε τα λύτρα για να επιστρέψουν τα κοπάδια πίσω, ενώ σ’ ένα τυχαίο συμβάν (με τα ζώα) σκοτώθηκε από λάθος (απ’ το μπαστούνι του Αμφιτρύωνα) ο Ηλεκτρύωνας, ο οποίος ετοιμαζόταν να εκδικηθεί τον Πτερέλαο με εκστρατεία, έτσι ο Αμφιτρύωνας ανέλαβε τον πόλεμο. Όταν μετά από
προσπάθειες πέτυχε την συμμαχία των Θηβαίων αναζήτησε κι άλλους συμμάχους βρίσκοντας τον Κέφαλο από την Αττική, τον Έλειο από την Αργολίδα και τον Πανοπέα από την Φωκίδα. Ο Έλειος ήταν ο μικρότερος γιος του Περσέα και της Ανδρομέδας.
Ο πόλεμος ήταν δύσκολος γιατί υπήρχε χρησμός που έλεγε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει την Τάφο όσο ζούσε ο Πτερέλαος ( που ήταν αθάνατος) εξαιτίας μιας χρυσής τρίχας που ο Ποσειδώνας είχε κάμει να φυτρώσει στο κεφάλι του. Όμως η κόρη του Κομαιθώ ερωτεύτηκε τον Αμφιτρύωνα και αφαίρεσε η ίδια την τρίχα από το κεφάλι του πατέρα της προκαλώντας τον θάνατό του και την κατάληψη της Τάφου (από τον Αμφιτρύωνα). Ο Αμφιτρύων, παρά τη βοήθειά της δεν υπέκυψε στην αγάπη της και διέταξε να την σκοτώσουν.
Μετά την νίκη τους, ο Αμφιτρύων αποχώρησε αφού τους διένειμε το βασίλειο. Ο Κέφαλος έμεινε στην Κεφαλληνία που πήρε το όνομά του, παντρεύτηκε την Λυσίππη και έκαμε τέσσερις γιους που απετέλεσαν επώνυμους ήρωες των τεσσάρων φυλών της Κεφαλληνίας .
Σ’ αυτόν αποδίδεται η γενιά του Λαέρτη, από τον Αρκείσιο που ήταν γιος ή εγγονός του Κεφάλου, του επώνυμου ήρωα των Κεφαλλήνων.
Ο μύθος του Πτερελάου έχει καταπληκτική ομοιότητα με τη βιβλική αναφορά του Σαμψώνα και της Δαλιδά).
Η ονομασία «Ταφιός» υπάρχει σήμερα στην Παλική όπου μια περιοχή ίσως ονομαζόταν Τάφος.
Η ονομασία «Ελειός» διατηρείται σήμερα στην Κεφαλληνία και θυμίζει τον Έλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου